Hoe je een kapotte riolering kunt herkennen en wat te doen
Een riolering is cruciaal voor uw woning. Het is fijn als alles naar behoren werkt, maar soms kan er schade ontstaan. Hoe herkent u deze situatie? En wat dient u dan te doen?In deze blog worden een aantal herkenningspunten, oorzaken en mogelijke oplossingen op een rijtje gezet. Zo kunt u snel actie ondernemen bij een kapotte riolering.
Herkent u symptomen van een kapotte riolering?
Er zijn meerdere problemen die kunnen wijzen op een beschadigd rioolstelsel. Er kunnen lichte problemen optreden zoals stankoverlast en borrelende afvoerputjes, maar ook vervelende problemen zoals verstoppingen. Als deze problemen zich jaarlijks manifesteren, hoeft u niet direct te denken aan een beschadigd riool. Als de problemen aanhouden, is het verstandig om een rioolinspectie te laten uitvoeren.
Bij verstoppingen is er ook kans op een totaalverstopping die te herkennen is aan overstromingen bij de afvoerputjes in uw huis. Dit wijst ook op een kapotte riolering. Ongeveer 20% van alle gevallen van verstopping hebben een kapot riool als oorzaak. Indien u een kelder heeft, kunnen bij een kapotte riolering water of schimmel optreden in de kelder zelf of in de kruipruimte. In deze situaties is een inspectie of reparatie noodzakelijk.
Hoe ontstaat een kapot riool?
Een riool kan door diverse redenen beschadigd raken. Zowel interne als externe invloeden kunnen hierbij een rol spelen. Ouderdom en onjuiste ophanging van het riool kunnen leiden tot slijtage en schade. Ook slecht weer kan het risico op defecten vergroten. Als er te veel druk op het riool komt, is de mogelijkheid groot dat het begint te scheuren.
Het afvoersysteem kan losraken van de muur of binnenin scheuren vanwege druk op de leidingen. Roestvorming en wortelgroei zijn mogelijke oorzaken van een defect riool. Bij al deze situaties is het raadzaam om een inspectie van het riool te laten doen voordat met de reparaties gestart wordt.
Waarom is het goed om uw riool te laten onderzoeken?
Er zijn professionals met speciale hulpmiddelen om schade aan het riool op te sporen. Wanneer een rioolinspectie wordt uitgevoerd, wordt het duidelijk waar het probleem zich bevindt en welke stappen er moeten worden genomen. Een inspectie kan op twee manieren worden uitgevoerd, met behulp van een rioolcamera of met rookdetectieapparatuur.
Een speciale camera, de riooldetectiecamera genaamd, wordt ingezet om het riool te bekijken en problemen te identificeren. Het rookdetectie-apparaat verspreidt rook in het riool en kijkt vervolgens waar deze rook op bepaalde plaatsen in de riolering verdwijnt. De plaatsen waar de rook niet meer zichtbaar is, geven een indicatie van een mogelijke lekkage in het riool.
U kunt de inspectie of reparatie van uw riool laten doen
Denkt u dat uw riool kapot is? Of heeft u regelmatig gedoe met uw afvoer?Wij zijn er voor u! Neem contact op met Folstra B.V. via 010 600 1180 en maak een afspraak. Daar helpen we u graag mee met inspectie of reparatie.